Geef jij je over aan stress? Aan jou de keuze
Je concentratie is weg, je bent moe en overprikkelt. Geen energie en overal pijntjes. Allemaal ongezonde gevolgen van stress. Met een pijnstiller kun je misschien wel de signalen verbergen om door te gaan in survival modus. Maar waarschijnlijk weet jij ook dat dat niet de juiste oplossing is. Toch maak je wel die keuze. Zijn het misschien de verwachtingen die je jezelf oplegt die een rol spelen?
Wie ben je als je naar jezelf kijkt?
Stel dat je met een rugzak de berg oploopt en telkens wanneer je hoger komt, je steeds meer stenen in je rugzak komen. Wat doe je dan? Ik zei zelf met volle overtuiging dat ik doorloop totdat ik erbij neerval. Ik wilde absoluut niet opgeven, ik moest dit kunnen. Tegelijkertijd realiseerde ik mij dat mijn wilskracht geen echte kracht is. Mijn eigen kracht was eindig. Je loopt als het ware leeg als je continu je best moet blijven doen en je je wilt bewijzen. Ik had geen last van wie ik was. Ik had last van wie ik van mezelf moest zijn!
Wie ben je in werkelijkheid?
Wanneer je je bedenkt dat imperfecties niet raar, maar juist heel normaal zijn. Dan wordt het steeds makkelijker om trouw te blijven aan wie je in werkelijkheid bent. Je hoeft niet alle ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Dat houdt uiteindelijk niemand vol. Het is veel beter om af en toe een bal te laten vallen. Dat geeft niets. Dat is het leven.
Aan jou de keuze!
Er is helemaal niets mis met een beetje stress. Stress kan zelfs nuttig zijn om te reageren op situaties die jouw aandacht nodig hebben. Waar het om gaat, is de juiste balans. Dat is de balans tussen belasting en belastbaarheid. De balans tussen werk en privé. Bewaak je eigen grenzen, zeg op tijd ‘nee’ en zorg goed voor jezelf. Zo houd je de balans voor jezelf. Jij weet immers als geen ander wie je bent en wat je nodig hebt! Het hoort niet bij het leven om structureel op te zijn. Alle 24 uur per dag kun je maar één keer besteden. Hoe ver laat jij het komen? Aan jou de keuze!