De tijd vliegt!

Met het einde van het jaar inzicht, komt ook zo’n moment van terugblikken. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar blijft voor mij het begrip ‘TIJD’ hangen. Een fascinerend begrip dat je in verschillende contexten tegenkomt. ‘Wat gaat de tijd snel’. ‘Tijd voor jezelf’. ‘Neem er de tijd voor.’ Maar bovenal voor mij persoonlijk de veelzeggende uitspraak: ‘Manage je energie, niet je tijd! Deze uitspraak heeft in mijn werk als in mijn privéleven in diverse opzichten centraal gestaan.

Vanuit welk perspectief ervaar jij tijd?

Als je tijd koppelt aan energie, dan ervaar je tijd anders. Het maakt je bewuster van je keuzes en hoe je omgaat met je tijd. En als je het gevoelsmatig bekijkt, is tijd ook nog eens een relatief begrip. Tien minuten zijn tien minuten maar die kan ik heel anders beleven dan jij. Het is maar de vraag in welke situatie je zit. Onze waarneming van de tijd is afhankelijk van waar je bent, wat je doet, hoe je je voelt en hoe je het ervaart. De waarneming van tijd hangt af van het perspectief en jouw beleving. Wanneer je dit doortrekt, zou je ook kunnen zeggen dat hoe druk je bent en hoe druk je je voelt, ook afhankelijk is van jouw kijk erop. Misschien iets om over na te denken…

Waardevolle tijd

We hebben allemaal 24 uur per dag, we hebben geen budget en kunnen het ook niet lenen, OP = OP. Tijd is erg waardevol mede door de waarde die jij eraan geeft. Ga eens na waaraan jij je tijd besteed. Wat voor jou van waarde is, bepaal jij. Alles wat je moet doen, moet dat ook echt? En van wie moet dat? Van jezelf?

De tijd vliegt maar jij bent de piloot

Het leven leert ons om tijd waardevol te benutten en tijd leert ons de waarde van het leven. Waar ga jij jouw tijd, of misschien beter gezegd jouw energie aan benutten in het nieuwe jaar? Ik zeg: ‘Geniet op jouw manier van de 8784 uren in 2020!